Monday, September 23, 2013

Pagi Yang Panjang

cuti separuh hari
Hari Jumaat lepas, saya mendapat satu panggilan telefon dari bank tempat saya membuat pinjaman kenderaan. Kata pemanggil, akibat bayaran ansuran tertunggak 2 bulan dan bunga sudah mencecah ratusan. (sentiasa dua bulan kerana ada satu bulan yang saya bayar tak cukup kerana mesin atm menolak not saya, jadi dianggap tertunggak sebulan. sebulan lagi ialah kerana due pada 21 haribulan sedangkan gaji masuk 26 haribulan).
Saya pun mengambil cuti separuh hari untuk menyelesaikan bunga itu kerana bayaran bunga hanya boleh diselesaikan melalui kaunter, bukan atm.
Soalan: sakitkah hati anda kerana sudah ratusan ringgit baru diberitahu tentang hal itu?


masuk ofis sekejap.
Selepas menghantar anak-anak ke sekolah, saya singgah ofis kerana tidak mahu meninggalkan laptop di dalam kereta sewaktu membuat urusan di bandar. Sewaktu meninggalkan ofis, saya ternampak Ming Jade di dalam kereta (baru sampai ofis la tu.. tardiness... :) )mentertawakan saya kerana fikirnya saya tertinggal laptop dirumah. Itu kejadian minggu lepas. Tak mungkin pisang berbuah dua kali, TAPI memang selalu saya terpaksa berpatah balik ke rumah kerana tertinggal laptop pada hari isnin.
Soalan: tiada buat masa ini.


pergi ke Lembaga Tabung Haji.
Sewaktu saya sampai di perkarangan bangunan Lembaga Tabung Haji, premis masih belum di buka, tetapi ada dua orang bakal pelanggan sedang menunggu di depan pintu. Saya pun turut bersama mereka. Ada beberapa minit lagi sebelum pukul 8.30 dan kelihatan pekerja di dalam premis sedang menyapu lantai. Tepat jam 8.30 pintu dibuka kuncinya. Tiba tiba beberapa pelanggan masuk ikut suka hati mereka dan keluarga mereka dan berebut rebut mendapatkan nombor giliran.
Soalan: kenapa tak tahu beratur atau belajar mendahulukan yang terdahulu?


pergi ke Affin Bank
destinasi seterusnya, Affin Bank di tigasuku penghujung bandar. Jangan mimpi untuk mendapatkan tempat parkir kereta melainkan nasib anda sudah tertulis akan mendapat tempat parkir pada hari itu. Saya meletakkan kereta di belakang bangunan walaupun mata rabun saya nampak ada dua garisan kuning menandakan tidak boleh jual goreng pisang di situ, selain tidak boleh letak kenderaan sukahati saya dan keluarga saya. Keluar saja dari kenderaan, saya didatangi seorang jejaka yang meminta bantuan wang dari saya untuk mengisi minyak keretanya, kerana kadnya tidak dapat digunakan (sambil menunjukkan kad Petronas Mesranya yang saya nampak macam pecah). Dia menawarkan jam tangan (yang sudahpun dilucutkan dari pergelangan tangannya) kepada saya sebagai balasan. "Ini saja yang saya ada kak, akak ambillah". Tapi saya hanya diam membatu. Tidak bergerak. Saya nampak ada orang jogging seberang jalan, saya terus melintas. Lepas itu saya kena lintas jalan semula sebab bank itu di sebelah jalan yang saya letak kereta tadi. :) . Jejaka itu masuk semula ke dalam kereta Wira biru mudanya. Saya mengeluarkan kamera untuk mengambil gambar, tapi dia sempat berlalu pergi sebab kamera Nikon saya 'startup' lambat sangat. Leceh. Saya nampak kereta jejaka itu berhenti lagi 100 meter di hadapan sambil seorang wanita bercakap dengannya.
Soalan: kalau anda lelaki, dalam kesusahan, adakah anda mencari pertolongan dari seorang perempuan, dan di belakang bangunan pula tu? Apa yang anda fikir perempuan itu akan fikirkan?


sarapan di kedai mamak.
Tiba-tiba saya rasa pening kepala dan pandangan saya berpusing-pusing. Saya mula fikirkan sesuatu yang tidak baik tentang jejaka tadi. Bank pun belum buka, saya panjangkan langkah ke hujung blok bangunan untuk bersaparan di kedai mamak. Syukur saya sampai dengan selamat, dan sempat buat pesanan tosai. Saya capai telefon dan menceritakan kisah jejaka itu kepada kawan-kawan saya.
Soalan: berapakah harga sekeping tosai?


baca whatapps kawan
Sudah hampir seminggu saya tidak menjeguk WhatApps, bayak juga ceritanya rupanya, termasukkan masalah seorang rakan sebaya yang menghadapi masalah lutut sakit. Seorang rakan doktor menasihatkan untuk mendapatkan glocomine apekebendetahlah. Lama juga saya mentelaah sampai tak sedar tosai dah habis dalam kepeningan kepala saya. Tahukah anda, pelincir di bawah patella kita itu luntur fungsinya seiring dengan penambahan usia?
Soalan: kenapa kepala lutut dipanggil "kepala"?


mencari kedai jahit
Saya nak cari kedai jahit untuk menyiapkan pesanan pelanggan saya. Nak cari tali untuk beg 'drawstring'. Ya, di Senawang tiada kedai sebegitu, setahu saya. Memang saya berhajat nak membuka sebuah.
Saya tidak dapat mengingati barisan yang mana satu adanya kedai itu, yang saya ingat kedai itu memanjang ke belakang, dan ada pekerja bisu. Setelah berlapis lapis blok bangunan saya lintasi, saya jumpa!. Saya jumpa kedai itu. Saya jumpa apa yang saya cari. Saya juga jumpa pekerja bisu itu. Dia sedang memarahi rakan sekerjanya walaupun rakan itu tidak memahami apa sedang dimarahkan. Bisu....
Soalan: Apakah bahasa isyarat untuk reben?


buang sampah.
Dalam perjalanan di celah bangunan, seorang wanita tionghua didepan saya ternampak sebungkus kfc di tepi tayar kereta pacuan 4 roda.Wanita itu mengomel kerana bungkusan BESAR itu dibuang di tengah jalan. "Adakah orang ini tidak nampak tong sampah?" kata wanita itu dalam terjemahan bahasa kebangsaan. Memang penat melihat masyarakat yang tidak kisah membuang sampah merata-rata. Paling penat, di bawah papantanda "Denda rm500 kerana membuang sampah" pun ada sampah. Rasa macam nak denda orang yang pacak papantanda itu kerana nampaknya dia sendiri MEMACAK SAMPAH MERATA-RATA.
Soalan: Percayakah anda, orang tidak tahu apa itu kotor kalau mereka tidak pernah tahu apa itu bersih.

si mabuk
Dalam perjalanan pergi, saya melalui sebuah kedai menjual bahan kecantikan wajah. Di hadapannya, ada beberapa lelaki india sedang mengalihkan rakan mereka yang tidur di laluan jalankaki itu. Mabuk barangkali. Tuan kedai itu mahu membuka kedai dan rasa terganggu kerana lelaki itu tidur di pintu masuk kedainya!
Dalam perjalanan balik, saya masih nampak lelaki yang tidur tadi, tetapi beralih sedikit tempatnya, iaitu di tangga. Seluarnya londeh di bawah punggung. Mungkin rakan-rakannta tadi malas membetulkannya semula.
Beberapa langkah dari kedai itu, ada sebuah farmasi. Di depan farmasi itu, ada bunting iklan Vitaril, 'ubat' untuk lutut yang mengandungi glocomine apekebendetahlah. ha ha ha. Tidaklah mata saya menangkap perkataan glocomine apekebendetahlah itu kalau bukan disebabkan membaca nasihat rakan doktor kami di WhatApps beberapa jam sebelum itu!
Soalan: apakah nama sebenar "glocomine apekebendetahlah"?


kena saman
Sampai juga di kereta semula. Saya belek atas kereta, bawah kereta, dan dalam kereta. mana tahu ada kesan mencurigakan. Tiada apa-apa nampaknya. Masuk. Buka kunci stereng. Hidupkan enjin. Beri isyarat keluar ke kiri. opppsss... apa itu? surat saman majlis bandaran kerana parking 'lama sangat' di tempat yang tidak boleh parking.
Soalan: Saya memang bersalah, kan?

jumpa pelawat
masuk kerja. Didatangi kawan yang datang awal untuk konferens. Dia dari Gresham, Oregon, USA. Pertama kami kami bersua muka. Sebelum ini hanya bersua kata-kata dia email dan telefon. Bersembang pendek. Dia menyerahkan sumbangan kepada kempen sarung bantal kami!
Soalan: Tahukah anda, orang amerika lebih suka menggunakan bahasa yang baik baik walaupun untuk menyatakan perkara yang tidak baik? hmmm mungkin tidak sama dengan filem di tv. Tapi, cubalah alaminya sendiri.


Penatnya....
Jauh berjalan banyak pengalaman, dan sakit lutut juga.


CikAji.

No comments:

Post a Comment