Sunday, August 18, 2013

Rumah Terbuka YB Khairy Jamaludin Abu Bakar

Saya mendapat SMS dari entah siapa, Pusat Informasi Parlimen Rembau barangkali, menjemput ke "Rumah Terbuka Aidilfitri YB Khairy Jamaludin" pada 17 August 2013 di Balai Raya Kambung Gadong, Kota.

17 Ogos jatuh pada hari Sabtu. Saya menerima SMS kira kira 5 hari sebelum itu. Namun masih berkira-kira untuk pergi. Sememangnya kami suami isteri cukup malas untuk pergi ke tempat-tempat yang ramai orang. Saya suka pergi tempat yang banyak kain. Suami suka pergi tempat yang banyak... errr...air agaknya.

Tetapi, sejak akhir-akhir ini, saya merasakan yang suami saya mula sukakan YB Khairy. Mungkin dia perasan yang dia hensem macam YG Khairy yang perasan hensem macam Remy Ishak yang perasan hensem macam suami saya. Ha ha ha. Okay, suami saya memang hensem. Saya perasan suami saya hensem.

Pulang dari kerja hari Jumaat, barulah saya memberitahu suami saya tentang SMS itu. Saya terus mendapat respon pantas dari suami saya (yang sebenarnya sudah saya jangkakan), "Boleh. Nak pergi pukul berapa? Kita pergi awal la". Rasa menyesal ajak pun ada, sebab tak pasal-pasal saya pun kerja pergi rumah terbuka tu. :p

Ini kisah rakyat Malaysia dari pengamatan saya di rumah terbuka itu:

1) Memakir kenderaan mengikut suka hati dan hanya memikirkan kepentingan diri sendiri. Padahal abang RELA ada je ditugsakan untuk kawal trafik dan membantu menunjukkan tempat tertentu untuk memakir, malangnya obesiti membuatkan kemalasan melampau untuk berjalan, sudahnya main pakir dimana yang difikirkan senang (senang untuk dia).

2) Bila dah meletak kenderaan pun pentingkan diri sendiri, nak keluar balik pun pentingkan diri sendiri, dan mengganggu lalulintas. Di laluan itu kenderaan nak lalu, orang nak berjalan, di jalan itu dia nak letak kereta, di jalan itu dia nak keluar dari kereta, di jalan itu dia nak masuk balik kereta, di jalan itu dia nak keluarkan kereta untuk beredar. Lalulintas pun tergangggu.

3) Bila lalulintas terganggu, majoriti rakyat mesia yang darah tinggi pun mula la honk honk honk honk. Orang yang tengah jalan kaki pun naik nyampah dengan bunyi bising. Raya-raya paling koman pun ada la bunyi mercun ke.

4) Nak ambik makanan pun tak reti beratur elok elok. Main potong line je asal ada kesempatan. Menjadi satu budaya di Malaysia untuk tidak menghormati orang yang sampai dahulu.

5) Pinggan tak cukup, jadi bila jumpa pinggan baru bukak dari dalam bungkusan plastic, terus amik 5-6 keping simpan untuk diri sendiri. Entah guna ntah tidak. Tamak betul. Alasan: nanti nak ke kaunter makanan lain, tak payah cari pinggan lagi. Lebih baik kau bawak pinggan dari rumah. Saya sedang memegang sepinggan cakoi di tangan kiri, dan sekeping pinggan kosong di tangan kanan untuk lemang. Sekumpulan makcik-pakcik sedang tercari-cari pinggan, lalu saya menyerahkan pinggan kosong saya kepadanya. Beberapa minit kemudian, makcik itu kembali dan menyerahkan sebotol air mineral kepada saya yang masih beratur di kaunter lemang. Sentiasa ingat tu! tidak rugi membantu orang lain.

6) Untuk nasi ayam, ayam goreng tidak berapa cukup (tengah goreng lagi), maka si adik kaunter tu meletakkan satu inchi kubik ayam goreng untuk sepinggan nasi. ????. Rakyat Malaysia yang tidak mengamalkan sarapan pagi pun membalas dengan muka cebik, sambil dalam hati *laa... ini je ke?.

7) Perkara biasa kalau open house yang sediakan seribu jenis makanan – meja tak cukup sebab orang yang dapat kerusi akan simpan kerusi dia sebab nak ulang alik ambik makanan sampai merasa semua jenis makanan. wth. Adakah mereka fikir yang kalau YB siapkan meja satu padang bola pun tidak akan cukup menampung bilangan SETIAP pengunjung, kalau semua pengunjung mengambil (occupy) sebiji kerusi seorang sepanjang hari? Waduh waduh. tolonglah bangun selepas makan, lepaskan kerusi itu kepada orang lain yang sedang membawa pinggan. Pergilah beratur mengambil makanan lain, kerana habis anda beratur, mungkin ada lagi kerusi kosong yang dilepaskan oleh orang lain. Mudah bukan?

8) Bila lalu kat kerusi kosong, ada beg tangan. Atau pun orang sebelah cakap ‘ada orang’. Saya kepenatan beratur panjang sambil mendukung Amanda (barisan saya menjadi lebih panjang kerana pasangan bercinta didepan saya bagai berada di dunia lain, sambil beratur, mereka makan kueytiow goreng dan berborak berdua, terkadang tidak bergerak ke depan, menyebabkan lohong kosong barisan diisi oleh orang yang tiba-tiba sampai entah dari mana). Saya menghampiri satu kerusi kosong. Seorang wanita seusia saya meletakakkan tangannya atas kerusi itu, sebagai tanda saya tak boleh duduk situ. B-A-N-G-A-N-G. Saya buat tak faham dan terus duduk. Dia sedikit menarik kerusi itu sambil berkata, "kerusi anak saya". "ya, saya tumpang duduk sekejap, nanti anak awak balik saya bangun semula". T-E-R-D-I-A-M.

9) Tak reti nak jaga kebersihan meja. Lepas makan tinggal pinggan dan sisa makanan. Memang lah ada budak sekolah yang diupah untuk lap meja, tapi pinggan awak makan, awak buang la sendiri. Plastic sampah ada di tiang tiang kemah tu.

10) Ada kaunter yang kehabisan makanan, pengunjung siap pergi ke dapur (tempat masak/goreng/bakar) untuk mintak makanan. Isshhh….

11) Ambik makanan banyak banyak, makan tak abis, tinggal, ambil makanan lain. Ambillah seberapa banyak makanan yang kamu mahu, tapi cubalah habiskan apa yang kamu ambil. Kesian tuan rumah, rezeki dibuang begitu saja.

12) Sewaktu nak balik beratur untuk salam dengan YB. Tapi saya tidak terdengar pun ucapan terima kasih. KJ yg ucap terima kasih ada lah.

Nota: dalam banyak-banyak makanan, cakoi paling sedap. hmmm.... mungkin juga sebab dah lama tak makan cakoi.
Aji

No comments:

Post a Comment