Friday, April 3, 2015

Good Friday

Hari ni hari "Good Friday".
Saya baru teringat akan hari ni ialah hari "Good Friday" kerana ramai rakan sekerja saya bercuti sempenanya. Paling ramai di Filipina kerana mereka memang devoted kristian.

Saya ada cerita "Good Friday".

"Jiah.... awak tahu tak, hari ini Good Friday tau. Awaklah penyelamat saya pada hari ini"

Suatu Jumaat, pada waktu rehat tengahari, saya keluar menjemput anak saya dari PDK ke rumah pengasuhnya.

Dalam perjalanan pulang ke pejabat, saya belok ke satu stesen Petronas. Bukan untuk mengisi minyak kerana saya jarang-jarang sekali mengisi Petronas. Saya hendak mengeluarkan sedikit wang dan membeli biskut makan tengahari (biskut makan tengahari????) :).

Saya ternampak seorang rakan sekerja, Fong Fong di tepi kenderaannya, sedang resah menelefon. Saya tak endahkan.

Saya masuk ke kedai Mesra, dan ternampak seorang lagi rakan sekerja, Audrey di dalam kedai Mesra. Audrey merupakan "rakan makan" Fong Fong. Tidak kira sarapan, makan tengahari, minum petang, kalau pada hari berkerja memang mereka akan makan berdua. Kedua-dua mereka bolehlah dikategorikan sebagai makcik, sebab anak-anak pun dah menengah atas.. :P

"Jiah.... apa awak buat di sini?"
hmmm ok. soalan itu memang patut ditanya kerana jam sudahpun melebihi waktu rehat.
Audrey memberitahu perihal kereta Fong Fong yang rosak. Bila Fong Fong masuk ke kedai Mesra, dia bertanya samada saya boleh membawa Audrey pulang ke pejabat.
Sudah tentulah boleh.

Audrey membelikan saya set mcDonald's kerana dia belum makan tengahari. Dia ada bertanya kepada saya kenapa saya pergi ke stesen Petronas itu. Saya cuma katakan saya terasa hendak belok kerana hendak mengeluarkan duit.
"waah.... (gaya makcik makcik).. tengok, tuhan telah bawa awak ke situ untuk menyelamatkan saya pada hari yang baik ini"
"apa-apa saja lah" (dalam hati)

Sejak itu, Audrey yang telah lama meminati saya (KAH KAH KAH) semakin meminati saya. Asyik ajak chatting saja sampai saya terpaksa blok dia dari senarai contact saya.


No comments:

Post a Comment